Gaan zomerse aanwinsten Ajax nog geld opleveren?

Na een dramatisch seizoen van Ajax wordt er in Amsterdam al volop gespeculeerd wat er op de transfermarkt gaat gebeuren. Uiteraard wordt er veel naar nieuwe namen gekeken, maar het is ook interessant om op te volgen wie bij de Amsterdammers mogelijk vertrekken. Extra interessant is om te zien is welke financiele invloed deze mogelijke transfers hebben.

Akpom en Forbs liggen goed in de markt

Akpom werd afgelopen zomer voor 12 miljoen overgenomen van Middlesbrough en voor Forbs maakte Ajax 14 miljoen over aan Manchester City. Beide aanvallers wisten geen basisplaatsen af te dwingen maar deden het ook niet per se slecht. Aangezien Engelse clubs een bepaalde hoeveelheid ‘homegrown’ spelers dienen te hebben, liggen beide spelers in Engeland goed in de markt. De transferbudgetten in Engelang zijn gigantisch en de verwachting is dat Ajax minimaal hetzelfde bedrag kan terugverwachten dan het zelf betaald heeft. Een soortgelijk scenario vertrok zich afgelopen zomer bij de verkoop van Calvin Bassey.

Conceicao en Mikautadze terug naar oude nest

Conceicao werd in de zomer van 2022 voor 5 miljoen overgenomen van FC Porto. Na een jaar werd hij alweer terug-verhuurd aan de Portugezen en na een succesvol seizoen hebben de Portugezen besloten de optie tot koop van 10 miljoen te lichten. Kortom, 5 miljoen winst voor Ajax. Mikautadze werd in de zomer van 2023 voor 16 miljoen van Metz overgenomen. Na een half jaar keerde hij alweer terug naar Metz en ook hier is er sprake van een optie tot koop. Het bedragt ligt op 13 miljoen. Mikautadze maakt weer indruk in Frankrijk en de verwachting is dat Lille de koopoptie gaat lichten. Hierbij leidt Ajax dus een klein verlies.

ajax stadion

Bergwijn en Berghuis verlaten mogelijk Nederland

Bergwijn werd in 2022 voor maar liefst 31 miljoen aangekocht. Dit bedrag is hij niet waard gebleken en zijn waarde is inmiddels ook gedaald. Toch is er interesse van verschillende clubs en ook uit Saudi-Arabie. Het is afwachten waar de voorkeur van de aanvaller naar uitgaat, maar een vertrek is niet uitgesloten. Op Bergwijn zal Ajax zeker verlies gaan leiden. Berghuis werd in 2021 voor 5,5 miljoen van Feyenoord overgenomen. Hij heeft nog een eenjarig contract en een vertrekwens. Besiktas lijkt op pole position te zitten en zal wellicht de transfermarktwaarde van 8 miljoen matchen.

Financieel verlies op aanvallers beperkt

Als we bovenstaand lijstje bekijken, valt het financiele verlies met betrekking tot de aanvallende aankopen reuze mee. In met name de verdediging lijkt dit anders te liggen, maar waar vaak gesproken wordt van 112 miljoen kapitaalvernietiging van Mislintat, blijkt de realiteit toch wat genuanceerder te zijn.