Amerikaanse verkiezingen: wie wordt de opvolger van Trump?

Wie wordt de nieuwe Amerikaanse president? Die vraag wil iedereen beantwoord zien natuurlijk. We bekijken hier de kansen van wie het meeste kans maakt. Voor de meest recente Biden – Trump odds, zie onderaan deze pagina.

Op 3 november staat de politieke wereld in de Verenigde Staten weer even op zijn kop, zoals elke vier jaar tijdens hun presidentsverkiezingen. De meeste mensen reppen zich naar de stemhokjes om hun favoriete presidentskandidaat voor hun republiek te verkiezen. Wie zijn de favorieten en voornaamste kanshebbers op de volgende titel van president van de Verenigde Staten? We kijken naar de odds bij de beste bookmakers voor de komende Amerikaanse verkiezingen en zoeken uit wie de opvolger van Donald Trump kan worden. Of behoudt the Donald zijn positie op de troon?

Niet alle online bookmakers hebben momenteel hun odds klaar voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Toch zijn er een aantal al goed op tijd bij. Onze Wallacebet ervaringen bijvoorbeeld, duiden hier sterk op. Bij Wallacebet vonden we de odds al in juni online. Ook de laatste keer dat we checkten in oktober, waren ze ook geüpdatet volgens de laatste nieuwe ontwikkelingen in de strijd om het presidentschap. We weten natuurlijk al dat het duel vooral een Joe Biden vs. Donald Trump strijd wordt. Maar er zijn ook de mindere kandidaten, laten we ze underdogs noemen.

In juni kwam zo al een hoogst onwaarschijnlijke kandidaat alsnog op de proppen. De geruchten waren er al, maar nu is het ook bevestigd: zanger slash rapper Kanye West wil ook Amerikaans president worden in 2020! Het continent blijft ons eerlijk gezegd continu verbazen… Bekijk hier de beste odds voor de verkiezingen in Amerika bij Wallacebet. Je ziet al meteen de grote namen Biden, Trump, Clinton en Pence staan, maar wie maakt er nog weliswaar een waterkansje?

odds Amerika president Wallacebet
© Wallacebet

Slechts twee voorname partijen

Een ding staat nu al quasi vast: de nieuwe regeringsleider en staatshoofd van de Verenigde Staten wordt hoogstwaarschijnlijk democraat… óf republikein. Het wordt gesteld dat de democraten over het algemeen meer liberaal zijn ingesteld, terwijl de republikeinen meer conservatief gedachtegoed ondersteunen. Op moment van schrijven lijkt het meest waarschijnlijk dat de Democraten de bovenhand hebben met een quotering van 1.60, tegenover 2.35 voor de Republikeinen.

Er zijn natuurlijk ook nog de onafhankelijke partijen, maar die spelen vaak slechts een kleine rol op lokaal niveau. Die kunnen dus hoogstens enkele zetels krijgen in de senaat, maar van een presidentskandidaatschap is geen sprake. Ook als we de odds erbij nemen, lijkt het met een quotering van 81.00 vrijwel zeker dat geen van deze kleinere partijen de bovenhand zal nemen als nieuwe kandidaat Trump-vervanger. Het zal dus ofwel de partij van de olifantjes of de ezels worden… geweldig dierlijke referenties naar beide partijen, overigens.

Wat lezen we tussen de lijnen?

Het is zo dat in de geschiedenis van de Amerikaanse politieke verkiezingen, vaak een opvallend stabiele trend is vastgesteld. Het komt erop neer dat beide grote partijen elkaar zowat met de regelmaat van de klok elkaar afwisselen. Volgens wiskundige kansen lijkt dat ook logisch op lange termijn, mits er namelijk slechts twee grote partijen zijn. Nog nooit in het verleden won een kleinere partij, dus die kunnen we buiten beschouwing laten. Wat we daar dus uit kunnen lezen, is dat het technisch gezien meer waarschijnlijk is dat de huidige Amerikaanse Republikeinse president, zijn plaats wellicht zal afstaan aan een Democraat… en daar is:

Joe Biden aan de leiding in de rally

Geheel onverwacht is het niet, dat Joe Biden momenteel de leiding heeft in de strijd van staatshoofden – en vaak ook heethoofden. Met odds van 1.64 bij Wallacebet, lijken ook de bookmakers te geloven dat Biden de grootste kanshebber is om de plaats in het Witte Huis te claimen voor de komende vier jaar. Hij komt op voor de Democraten en is daarmee ook de grootste favoriet. 76 jaar is hij, en het is nu de derde keer dat hij zich kandidaat stelt. Voorheen was hij al vice-president van de Verenigde Staten van 2009 tot 2017.  Wordt hij de opvolger van Trump, die op de tweede plaats staat? De odds duiden er op dit moment van schrijven blijkbaar wel op. Het lijkt dus een safe bet, maar het is nog lang niet zover natuurlijk. Er kan nog veel gebeuren.

Kan Trump zijn positie als machtigste man van het land behouden?

Herinner je je nog, vier jaar geleden, toen Donald Trump voor het eerst opkwam als kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Iedereen verklaarde hem gek en lachte hem uit. Alsof hij ooit de opvolger kon worden van Barack Obama… Maar we weten allemaal wat geschiedde; dankzij een controversiële rally en peperdure marketing-campagne haalde Trump toen de overmacht. Hij heeft toen zowat heel Amerika flink bij de ballen genomen, of moeten we zeggen: bij de pussy?

Ondanks de resem trouwe fans van Trump, heeft hij uiteraard minstens evenveel tegenstanders. Daarom is het moeilijk te stellen dat Trump nog steeds een van de favoriete kandidaten is. Ondanks de odds van 2.35 blijft Trump zowel een van de underdogs, als de tweede favoriet. Bovendien weten we dat de man zelf niet zozeer, maar vooral zijn crew uitermate geslepen is als het op campagnes aankomt. Het einde van de rally naar 3 november 2020 is nog even niet in zicht, en we verwachten dan ook nog enkele troeven van uit het conservatieve kamp van huidig president Trump.

Mike Pence en Hillary Clinton derde plaats

Op de derde plaats ex aequo voor de volgende president te worden, stonden in juli nog Mike Pence en Hillary Clinton. Ze deelden opvallend genoeg gelijke odds van 36.00, wat hen niet bepaald als grootste favorieten doet uitschijnen. Alles kan echter nog gebeuren, en we zijn er zeker van dat Hillary, de vrouw van voormalig president Bill Clinton, erg strijdvaardig is ingesteld nadat ze de vorige verkiezingsrally verloor van Trump. Mike Pence, huidige Amerikaanse vice-president sinds 2017, is echter een evenwaardig kandidaat op dit moment als we de odds mogen geloven.

wallacebet mobile bonus
© Wallacebet

Lol what?! Kanye West als volgende president?

De grootste verrassing onder de president favorieten, is ongetwijfeld deze man. Ergens eind juni 2020 kwam plots het nieuws dat niemand minder dan Kanye West zou meedingen voor de eretitel van president van het machtigste land in Noord-Amerika. Hij kwam uit het niets en stootte meteen door naar de vierde plaats in de Amerikaanse president-kanshebbers. Op dat ogenblik kreeg hij bij Wallacebet odds van 51.00 om deze wedstrijd tot regeringsleider en staatshoofd te winnen. Lukt het Kanye West om zijn Kanye Quest tot president te volbrengen?

Update: inmiddels werd even gevreesd dat the Kanye zich zou terugtrekken uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat werd bekend gemaakt op 15 juli, toen hij het even niet meer zag zitten. Stiekem waren we wel een beetje teleurgesteld, omdat de hele theatershow omtrent de presidential elections bij deze iets minder spectaculair zal worden. Maar een show is bedoeld om entertainend te zijn, en misschien was dat wel Kanye zijn ultieme doel met deze aankondiging? Want, noem het gerust bipolair: Kanye kondigde enkele dagen nadien aan dat hij toch weer zou meedingen naar de titel… De Amerikaanse verkiezingen-soapserie is nog niet ten eind.

De rapper treedt aldus in de voetsporen van Trump als niet-conventionele, misschien zelfs een beetje ongehoorde kandidaat. Zeg nu zelf: heb je ooit al een president een prachtig lied horen zingen? Precies, en laten we de vraag anders omgekeerd en duidelijker stellen. Kan een popster effectief een land runnen, zeker een land van zulke omvang? “Schoenmaker, blijf bij je leest,” luidt de bekende uitspraak. Nog nooit de film ‘Idiocracy’ gezien, misschien?

Zou jij op Kanye wedden als volgende president? Voor je gaat wedden op Amerikaanse presidentsverkiezingen, raden we je aan om deze film zeker eens te checken. Het zal je alvast puur entertainment bieden, en misschien zelfs helpen in je keuze voor wie jij denkt dat de verkiezingsstrijd kan winnen. De odds lijken op dit moment niet fantastisch voor hem, maar vergeet niet dat hij wereldwijd bekend is, en erg geliefd in Amerika bij een groot deel van het jongere publiek. Bovendien is hij nog maar net actief aan zijn presidentscampagne begonnen. Daarbij heeft Kanye voldoende cash om die campagne te financieren. Of hij zal slagen, en hij dan alsnog president van de Verenigde Staten wordt, valt momenteel nog koffiedik af te wachten.

Wij geloven dat die kant van de aardbol met Donald Trump al een grote tragikomedie was. Laat staan dat deze mompelende rapper, die overigens getrouwd is met ’s werelds grootste ster-die-niks-kan Kim Kardashian, het beter doet. Maar dat is slechts onze bescheiden mening… klaag ons niet aan, meneer West; wij hebben liever geen Kanye-protest.

De overige kandidaten, aka underdogs

De overige kandidaten zijn wat minder bekend, en duidelijk ook minder bemind. Nikki Haley, voormalig gouverneur van de staat South-Carolina, volgt Kanye op de vijfde plaats op met odds van 67.00, samen met Kamala Harris. Wie dat precies is, vroegen we ons ook af. Die krijgt duidelijk onze stem niet.

Vervolgens komt nog de enige vrouw, als het dan echt moet, die we ooit plaats zien nemen op de presidentszetel. Maar Michelle Obama zal dat met odds van 81.00 zelf niet gauw zien gebeuren… tenzij haar campagne die van die “andere vrouw van een ex-president” kan overstijgen. De kans is echter miniem klein, zo zien we ook bij de Wallacebet quoteringen.

Elizabeth Warren en Andrew Cuomo vullen de lijst aan, en omdat wij daar ook nooit van hebben gehoord, zien we deze kandidaten niet meteen winnen. Maar goed, de odds zijn wat het is en daarmee is alles gezegd over de Amerikaanse verkiezingen. Voor je je weddenschap plaatst, check ook eens onze exclusieve, makkelijk rond te spelen Wallacebet bonus uit! En… voor je wedt op Kanye; die film Idiocracy, die raden we je toch ook zeker aan!

November 2020, dagen na de verkiezingen

Update: Een week voor de eigenlijke verkiezingen was er heel wat gebeurd, sinds de soapserie van enkele maanden geleden. We hebben inmiddels gemerkt dat Kanye weliswaar uit de strijd ligt, en ook de Hilarious Clinton heeft haar bijl eerder begraven dan gescherpt. We hebben ook de meest recente odds bij Speedybet bij deze. Daar zien we de nieuwste odds voor de strijd tussen Joe Biden en de Donald, en Biden blijft aan de leiding. Dit zijn de meest recente en weliswaar realistische odds voor de strijd naar het volgende presidentschap van de Verenigde Staten.

Speedybet Biden - Trump odds
© Speedybet