League of Legends

Lol staat niet altijd voor ‘lots of laughs’, maar het gaat blijkbaar wel steevast gepaard met fun. Het spel ‘League of Legends’ bestaat inmiddels iets langer dan 10 jaar, en is uitgegroeid tot een van de meest populaire online computerspellen. Er worden tal van toernooien gehouden, waarbij LoL-spelers samenkomen om te spelen. Het is ondertussen zelfs zo wereldwijd verspreid, dat meer dan 100 miljoen mensen het spel al hebben gespeeld. Ook om te wedden op esports is het een van de meest interessante opties, en daarom bieden bookmakers meer en meer LoL bets aan.

100 miljoen is natuurlijk huge, en daardoor kan je gerust stellen dat League of Legends het bekendste computerspel aller tijden is. Bookmakers hebben er een vette kluif aan, want het wedden op League of Legends heeft aan populariteit gewonnen. Omdat er in de droge periode van 2020 haast geen sportwedstrijden waren om op te wedden, won eSports een grote groep geïnteresseerden voor zich. Waar mensen anders gokten op voetbal of andere sport, kreeg eSports in maart 2020 een heuse boost. Omdat het een van de weinige events zijn die nog kunnen doorgaan en relatief weinig risico tot verspreiden van het coronavirus dragen.

screenshot van een LoL game
Screenshot League of Legends

Het spel werd ontwikkeld door Riot Games en is gratis te downloaden en te spelen. Je kan echter ook in-game aankopen doen aan de hand van de zogenaamde micro-transacties. Dat gebeurt aan de hand van digitale coins waarmee je bijvoorbeeld nieuwe wapens of kleren kan kopen voor je character. Inmiddels is er ook een mobiele versie van het spel aangekondigd en weldra beschikbaar; League of Legends: Wild Rift. Dit zou ook op game consoles verschijnen, zodat LoL niet enkel meer voor pc-gamers wordt.

Hoe werkt het spel League of Legends?

League of Legends is een multiplayer online battle arena-spel (MOBA), waarbij je kan spelen tegen andere teams of tegen de computer. Je krijgt een aantal specifieke karakteristieken in het begin van de ronde. Deze kan je uitbreiden doorheen de match, waardoor je sterker wordt of betere eigenschappen krijgt.

Een match bestaat uit twee ploegen met elk 5 spelers. Het doel van het spel is om het team van tegenstander hun ‘Nexus’ kapotmaken. De Nexus is een gebouw dat temidden van de tegenstanders hun basis staat. Naast de Nexus kapot maken in de Summoner’s Rift mode, zijn er nog andere spelmodussen beschikbaar met andere doelen, regels en maps. Maar deze game mode kent iedereen, en is de meest populaire in league of legends.

Nog een populaire spelmodus is Howling Abyss, die eigenlijk op hetzelfde neer komt. Je moet de Nexus van de tegenstander klein krijgen met je aanvallen. Het verschil met andere game modes is dat Howling Abyss over minder turrets, automatische wapens, beschikt.

Van pc-hit tot wereldfaam

Sinds haar release in oktober 2009 was het spel al populair, en de LoL fanbase groeide alleen maar. Op 3 jaar tijd haalde het de titel van meest gespeelde computerspel volgens aantal speluren. En dan te bedenken dat we voordien maar aan het grinden waren op klassiekers zoals Doom, Duke Nukem en Quake – maar zelfs al die uren werden snel verslagen door LoL.

Tegen 2016 groeiden ze nog meer, om tot een maandelijkse van 100 miljoen spelers per maand te komen. Op de dag van vandaag is League of Legends bekender dan ooit, en halen ze zo’n 8 miljoen gebruikers per dag. League of Legends lag tevens mee aan de basis van game streaming. De meest populaire streaming platforms voor gamers, Youtube en Twitch, rapporteren LoL steevast als meest bekeken gaming streams.

Het spel is inmiddels immortal geworden – de jongere generatie groeide ermee op en kan het haast niet wegdenken. Het commercieel succes van LoL gaat gepaard met kleding, speelgoed, accessoires allerhande. Het Riot Games team, samen met hun hoofd sponsors van Tencent gaming, zijn werkelijk larger than life, en toegejuicht door enthousiastelingen wereldwijd. Er zijn virtuele muziekgroepen ontstaan in Runeterra, de virtuele wereld in het spel League of Legends. Die bands kenden ook in de ‘echte wereld’ faam: denk maar aan Pentakill, K/DA en True Damage.

LoL-teams: wat je moet weten

Een LoL-ploeg bestaat telkens uit 5 spelers. 2 van zulke ploegen nemen het tegen elkaar op in Summoner’s Rift of een andere game mode. De ELO-algoritmes van Riot Games zorgen voor een min of meer eerlijke verdeling van beide ploegen tegen elkaar. Die ELO-ranking is gebaseerd op elke speler zijn ervaring, zodat de matches steeds eerlijk kunnen verlopen.

Elke speler die deelneemt aan LoL-toernooien, kan een bepaalde classificatie krijgen. Deze hangt af van de strategie en keuze van wapens van de spelers. Riot Games verdeelt de kampioenen onder in verschillende types avatars:

 • tank: moeilijk kapot te krijgen speler, die vaak veel damage aanbrengt
 • marksman: speler die veel schade (damage) kan doen aan de tegenspelers of hun turrets. Ze zijn daartegenover wel kwetsbaarder. De marksmen worden onderverdeeld in ‘assassins’ (stiekem en stil) en ‘skirmishers’ (harde en krachtige moordenaars)
 • mage: hebben magische krachten en skills, maar weinig verdedigingskracht (defense)
 • slayer: letterlijk vertaald: de afslachter. Snelle en moordlustige spelers
 • fighter: combinatie van tanks en marksman. Deze worden opgedeeld in ‘juggernauts’ (sterk maar lomp) en ‘divers’ (mobiel, maar zwakker)
 • controller: helpt vooral de rest van het team door te healen, targets onbruikbaar te maken en dergelijke.

Als laatste geven we je nog enkele ploegen waar je rekening mee moet houden. Met andere woorden: als je volgende ploegen in een toernooi ziet deelnemen, is de kans groot dat zij het alvast ver zullen schoppen. Hier volgen onze beste tips voor LoL-teams als grootste kanshebbers op de LoL-championships:

 • Oh My God
 • JD Gaming
 • FunPlus Phoenix
 • Rogue Warriors
 • Vici Gaming
 • LNG Esports
 • Team THRLL in de Nederlandse LoL-liga!

Uit de odds bij de bookmakers kan je afleiden dat deze teams het altijd goed doen als favorieten op League of Legends-events. Ze zijn het dus meestal waard om op in te zetten, maar zoals vermeld: houd rekening met strategieën en tegenstanders. Nog de beste tip van al luidt: zet jouw voorkennis in om de juiste LoL bets te maken. Ken je het team niet? Kies dan voor spelers die je al wel hebt zien gamen.

LoL-weddenschappen: tips om op League of Legends te wedden

Wij zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in hoe je kan wedden op LoL bij de bookmakers. De eerste tip die we je kunnen geven, is vanzelfsprekend. We nemen aan dat je het spel zelf al wel een aantal keer gespeeld hebt, op zijn minst. Is dat niet het geval, dan weet je meteen waar te beginnen. Verder kunnen we je enkel adviseren om LoL te bekijken. Een vriend die speelt, live events, online streams: alles waar je LoL-kennis van kan groeien, is goed. Volg dus de events, leer de teams en spelers kennen en ontdek hun strategie en hun sterke en zwakke kanten. Hier volgt een lijst van soorten weddenschappen op LoL die bij vele bookmakers beschikbaar zijn, waar je op kan wedden tijdens toernooien:

 • wedstrijdwinnaar
 • map handicap
 • map totaal aantal punten meer/minder dan 2.5
 • correcte score
 • team wint minstens 1 map
 • team dat de meeste maps wint
 • map winnaar
 • first blood op de map
 • eerste die 10 kills maakt op de map
 • team dat de eerste toren sloopt
 • ploeg die de eerste draak slacht
 • team dat de eerste baron slacht
 • ploeg die de eerste inhibitor vernietigt

Belangrijke LoL-toernooien

Er bestaan heel wat onderlinge competitie in het LoL-wereldje. Sinds het spel de wereld rond ging, werd het alleen maar groter. Door deze wereldwijde erkenning zijn de mogelijkheden onbeperkt. Over de hele wereld worden er immers jaarlijks heuse toernooien georganiseerd. Hier zetten we de voornaamste en grootste LoL-toernooien en evenementen op een rijtje.

 • LCS: League Championship Series in Los Angeles
 • LEC: League of Legends European Championship in Berlijn
 • LPL: League Championship in China
 • LCK: League Championship Korea
 • LoL Dutch League
 • LPL Spring-toernooi

De beste ploegen uit al deze regionale competities nemen het later tegen elkaar op tijdens het League of Legends World Championship. Ook dat toernooi is niet meer weg te denken bij de jongere generatie gamers. De kijkcijfers zijn elk jaar gigantisch; zo hadden ze tijdens het LoL wereldkampioenschap in 2019 met 100 miljoen kijkers zelfs meer views dan de Super Bowl. Riot Games werd hier gesponsord door grote naam Louis Vuitton, en de prijzenpot voor dit toernooi was maar liefst 2,5 miljoen dollar. Als je weet waar je het over hebt, kies dan jouw favoriet team als kanshebber voor de LoL wereldkampioenschappen en ga voor een bookmaker met goede odds!

LoL-betting met bonus

Wil jij jouw weddenschappen op LoL plaatsen bij een bookmaker, en ook genieten van een bonus? Dan raden we je aan om bookmaker Speedybet te ontdekken! Deze bookmaker is niet alleen gespecialiseerd in eSports weddenschappen. Het is ook erg eenvoudig om een account aan te maken. De Speedybet bonus biedt je trouwens tot 200 euro extra om te gokken. Die kan je best gebruiken voor al jouw LoL-bets, of niet? Al wat je hoeft te doen, is een storting maken met Trustly wedden. Houd zeker onze tips in het achterhoofd, en veel succes gewenst met jouw LoL weddenschappen!

Wedden op League of Legends bij Speedybet met bonus:

Speedybet 100% stortingsbonus

> Alle eSports bookmakers
> Bookmakers Nederland Bookmakers België